FRAUDELE PE INTERNET
Frauda! Frauda! Frauda! In ultimii ani, aceste mesaje de avertizare au putut fi vazute pe site-urile cu anunturi de mica publicitate de cumparare - vanzare standard! Prin urmare, in calitate de proprietari ai unui site cu anunturi de mica publicitate, suntem aici sa va ghidam, oferindu-va sfaturi complete, care va vor ajuta sa intelegeti ce este o frauda si ce trebuie sa evitati sa fiti inselati, plus cateva exemple de inselatorii pe care sa le evitati cand desfasurati activitati comerciale online.
Ce este o frauda?
Frauda este un act de inselatorie! Un cumparator sau un vanzator poate cadea in plasa unui escroc. Dar, daca urmati sfaturile noastre simple, nu veti fi niciodata inselat de un astfel de escroc! Si va veti putea desfasura tranzactiile linistit, fara ezitari.
Care este rolul sfaturilor impotriva fraudelor?
Combaterea fraudei este o tehnica care se aplica pentru protectia impotriva escrocilor. Credeti-ne! Exista cateva sfaturi simple care, daca sunt urmate, va vor ajuta sa identificati o frauda si sa nu va lasati inselat. Aceste sfaturi instruiesc si ghideaza cumparatorii si vanzatorii online, pentru a realiza o tranzactie reusita, fara a cadea victima escrocilor.
Cine sunt escrocii?
Escrocii se indeletnicesc cu inselarea (fraudarea) altor persoane fara ca acestea sa-si dea seama ca sunt victimele unei inselatorii. Un exemplu bun este inselatoria de cumparare si vanzare online, cand un escroc raspunde anuntului pentru cumparare si creeaza un proces fals de cumparare, fara ca vanzatorul sa fie constient de acest lucru.
Tipuri de inselatorii:
Pe masura ce activitatea comerciala online ia amploare, apar si persoanele care cad in capcana escrocilor. Impreuna cu banii, acestia isi pierd si bunurile. Acest lucru poate fi prevenit din timp verificand credibilitatea cumparatorilor si a vanzatorilor, intrucat va exista un contact direct intre ei, fara implicarea unui tert. In ceea ce priveste activitatea comerciala online, exista doua tipuri: prin licitatie si prin anunturi de mica publicitate. In ambele cazuri, au loc contacte directe intre cumparator si vanzator.
Inselatorie prin anunturi de mica publicitate...
Fiti cu ochii-n patru! Pot exista anunturi "momeala" care sa va atraga sa cumparati o masina sau o motocicleta sau poate aparea o adresa e-mail de contact a unui cumparator care sa para foarte credibila. Nu va lasati inselat niciodata... Iata cateva exemple bune de escroci. Priviti cu atentie si fiti vigilenti la orice anunt sau mesaj de acest gen, pentru a depista daca nu cumva este o inselatorie de tipul "comanda si livrare"!
Cazul 1:
Pentru achizitionarea bunurilor de la vanzator, cumparatorul trebuie sa plateasca suma (IN NUMERAR), ceea ce include pretul produsului si cheltuielile de transport (Ridicare). In aceasta situatie, escrocul, care sustine ca este firma care se ocupa de livrare sau ridicare, va va cere sa achitati cheltuielile de livrare care sunt incluse in plata efectuata de catre cumparator.
- In acest caz, vanzatorul trebuie sa se asigure cu privire la identitatea reprezentantului firmei de livrare.
- Este mai bine sa nu platiti in numerar cand cumparatorul nu a platit nici el suma in numerar.

Acelasi lucru se poate intampla si in cazul platii cu cec in loc de numerar. In acest caz, cumparatorul nu ar trebui sa plateasca suma in numerar vanzatorului, inainte sa incaseze cecul. Exista posibilitatea ca escrocii sa va pacaleasca cu un cec fals, iar dumneavoastra sa pierdeti atat produsul, cat si banii platiti pentru livrare.
Cazul 2:
Cand un produs este vandut unui cumparator din alta tara, vanzatorii trebuie sa fie atenti si precauti. Cumparatorii straini vor urmari anunturile de mica publicitate ale persoanelor fizice si se vor prezenta intr-un e-mail foarte politicos. Un cumparator care locuieste in alta tara va fi dornic sa achizitioneze produsul prin trata bancara pe care este inscrisa o suma mai mare decat pretul real al produsului. Astfel, cumparatorul plaseaza momeala. La primirea tratei bancare, vanzatorul trebuie sa trimita un cec bancar pentru suma suplimentara. Nu va lasati pacalit!
- Nu trimiteti niciodata cecul bancar inainte ca banca dumneavoastra sa verifice trata bancara trimisa de cumparator.
- In cele din urma, puteti cere bancii sa anuleze oricand cecul, acesta nefiind asemenea numerarului. Deci, fiti precauti si desfasurati tranzactii sigure.
Acum, este momentul sa va oferim cateva sfaturi importante impotriva inselatoriilor:
- Nu livrati, niciodata, un produs unei persoane care nu a vazut articolul niciodata. In general, escrocii vor incerca sa va amageasca spunandu-va ca sunt increzatori in ceea ce priveste oferta dumneavoastra sau livrarea.
- Doar un escroc poate garanta o livrare. Prin urmare, evitati sa achizitionati produse care promit asemenea servicii.
- In calitate de cumparator, este cel mai bine sa faceti afaceri cu oameni pe care ii puteti intalni personal.
- Nu acceptati, niciodata, un cec de la un escroc (cumparator) care plateste suma reala plus cheltuielile suplimentare de livrare.
- Nu acceptati cecul sau trata bancara de indata ce le-ati primit de la cumparator. Daca se va dovedi ca este un cec fals, va veti pierde banii.
- In calitate de cumparator, nu divulgati niciodata datele dumneavoastra financiare, avand in vedere ca phishing-ul a devenit un lucru comun.
Sfaturi pentru achizitionarea de masini si vehicule recreationale prin anunturile de mica publicitate:
- Stabiliti dinainte de ce suma de bani dispuneti : Vizitati mai multe site-uri si comparati preturile vehiculelor. Nu va grabiti in luarea unei decizii. Consultati un dealer local si doar apoi apelati la achizitionarea online.
- Cautati intotdeauna achizitii din localitatea dumneavoastra : In cazul masinilor sau motocicletelor achizitionate prin anunturi de mica publicitate online, in calitate de cumparatori, aveti optiunea de a vizualiza locatia vanzatorului. Alegeti intotdeauna dealerii locali.
- Efectuati un test drive : Nu cumparati, niciodata, un vehicul fara a-l vedea la lumina zilei. De asemenea, insotiti vanzatorul pentru o tura de test. Deplasati-va, intotdeauna la resedinta vanzatorului pentru a vedea masina, deoarece aceasta poate oferi indicii cu privire la starea initiala a vehiculului.
- Verificati daca au fost facute reparatii : Unele vehicule sunt puse in vanzare, deoarece au fost avariate in urma unor accidente. Puteti vedea vehiculul impreuna cu un expert. De exemplu, verificati istoricul vehiculului, pentru a afla daca masina a suferit reparatii majore in urma unui accident.
- Verificati documentele : Verificati toate documentele pentru a afla daca vanzatorul este proprietarul real al vehiculului, pentru a evita orice frauda.
- Nu va lasati influentati de sentimente : Urmariti, intotdeauna, calitatea si nu va lasati condus de sentimente.
Semnale de alarma pentru o inselatorie...
- Vanzatorul care a postat anuntul nu va avea date de contact corespunzatoare.
- Pot exista inconsecvente in descrierea vehiculului.
- Frecventa postarii de anunturi poate constitui de asemenea un indiciu.
- Poze trucate cu vehicule, cu un fundal neadecvat (alte tari sau fundal trucat)
- O exprimare incorecta, intrucat majoritatea escrocilor nu sunt vorbitori nativi.
- Cand descoperiti un anunt care este o inselatorie sau astfel de tentative de inselatorie, nu ezitati sa contactati o agentie internationala pentru a solicita ajutorul.
Ce este Western Union? Cum functioneaza?
Serviciul Western Union Money Transfer este un mijloc prin care se poate efectua un transfer de bani intre un expeditor si un destinatar. Western Union nu ofera servicii de pastrare a banilor. In momentul efectuarii unui transfer de bani prin Western Union, expeditorul primeste un numar de control pentru transferul de bani (Money Transfer Control Number - MTCN) pentru a urmari tranzactiile. Destinatarul va avea nevoie de numarul de control pentru a putea ridica suma transferata.
De ce nu este recomandat serviciul Western Union?
Escrocii pot sabota aproape orice proces dificil, pot provoca pagube si pot sa va insele si sa va ia banii. Trebuie sa fiti extrem de atenti pentru a nu deveni victima unei fraude online. In ceea ce priveste termenii si conditiile Western Union, acest serviciu nu ofera niciun fel de protectie in cazul unei achizitii sau servicii de tip "escrow". Mai mult, compania Western Union nu este responsabil pentru nelivrarea banilor si, prin urmare, expeditorul este cel care trebuie sa urmareasca procesul tranzactiei si sa se asigure ca tranzactia a fost efectuata. Prin urmare, principalul dezavantaj al serviciului Western Union este acela ca nimeni nu are nicio garantie in ceea ce priveste transferul de bani.
Cumparatori - Fiti prudenti
Cei care fac plati online, trebuie sa fie precauti in ceea ce priveste escrocii cand utilizeaza serviciul Western Union. Este recomandabil sa nu se foloseasca transferul de bani online pentru achizitionarea de produse de la licitatii online. Daca vanzatorul insista exclusiv asupra transferului de bani, cumparatorul trebuie sa fie si mai prudent. Vanzatorii autentici vor accepta si alte modalitati de plata si nu vor insista niciodata asupra serviciului de transfer de bani. Daca este nevoie, ca si cumparator, puteti verifica daca vanzatorul este demn de incredere sau puteti verifica reactiile altora cu privire la acesta. Uneori si acestea pot fi false, deci nu efectuati niciodata un transfer de bani catre o persoana pe care nu o cunoasteti.

PNEUS-ONLINE nu este responsabil de continutul sau consecintele anunturilor postate pe site-ul sau.
Europa de Vest :
Europa de Est :
America :
Asia :
Africa :
Oceania :
Auto second hand, moto second hand, 4x4 second hand, scootere second hand, cumparare masina, vanzare masina, cumpar masina, vand masina, vand moto, anunturi auto, anunturi moto
Alfa Roméo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Toyota, Volkswagen